Skip to content

Halloween-trender 2019: kostymer, sminke og dekorasjoner

Halloween nærmer seg, og det begynner å bli noe som feires mer og mer i hele Europa.

Det blir flere og flere gresskar og spindelvev i hus, butikker… og vi har alle begynt å tenke over hvordan vårt Halloween kostyme vil se ut i år.

For å finne ut litt mer om hva man kan gjøre på årets mest skremmende natt i vårt land og i flere Europeiske land har vi laget denne artikkelen som oppsummerer trender innenfor dekorasjon, antrekk og sminke til Halloween og vi håper du kommer til å bli inspirert slik at din neste Halloween kommer til å bli skremmende.

Hvilken type Halloween feires?

Halloween stammer fra det Keltiske ordet Samhain, som betyr “slutten på sommeren og innhøstingen.” Det ble antatt at under Samhain ble linjen som skiller “de levendes verden” og “de dødes verden” mindre, slik at ånder krysset fra den ene siden til den andre.

Faktisk antas det at tradisjonen med å kle seg ut var ment for å skremme bort onde ånder.

På grunn av dette, assosierer vi ofte Halloween med å kle seg ut og være skremmende. Men sannheter er at ikke alle land gjør det slik. Mange steder bruker barn og voksne denne muligheten til å kle seg ut som alt de kan forestille seg, selv om det ikke er relatert til skumle ting: prinsesser, superhelter, tegneseriefigurer… alt som egner seg til å gå ‘Trick or Treat’.

Dette bildet illustrerer Europeiske land som foretrekker falsk blod og arr på Halloween og hvilke land som har en mer “avslappet” Halloween.

Generelt sett så er det mest populært å ha på seg skumle kostymer i landene som har ”tatt i bruk» den Keltiske tradisjonen (som blant annet Spania, Frankrike, Italia og Tyskland). Men landene hvor «Halloween ble født», som Irland og Storbritannia, foretrekker å kle seg ut i mindre skumle kostymer og feirer en mer «generell» type Halloween.

Mest populære Halloween-kostymene i Europa og Norge

Funidelia er en av de største stedene for Halloween-kostymer og dekorasjoner i hele Europa.

Vi har med hjelp av forrige Halloweens data satt sammen noen av de mest populære temaene fra Europa i 2018 med inspirasjon til hva du kan kle deg ut som.

Det er et kjent faktum at zombietemaet er et must når det kommer til Halloween-kostymer, men det er interessant å trekke frem hvordan noen kostymer fra andre tilfeldige temaer, som Harley Quinn eller Papirhuset, har vist seg på toppen av listen over Halloween-kostymer og de er kommet for å bli.

Jokers kjæreste, med hennes utseende fra Suicide Squad eller meksikansk Catrina fra De Dødes Dag og hennes spektakulære sminke er noen av våre kunders mest populære Halloween-kostymer til damer.

Og det er tydelig at en Dali-masken med den ikoniske røde kjeledressen fra Papirhuset (en av Netflixs mest sette serier i hele Europa) er en av de mest originale alternativene for et gruppekostyme til enhver fest.

På den annen side er barna imidlertid en viktig del av Halloween-natten. Så mye at Ladybug-kostymet, fra en av tidenes mest populære tegneserier til barn, og var en av bestselgerne i fjor.

Vil du vite hvordan disse kostymene ser ut?

Bortsett fra resten av Europa, så har vi på 3-plass blant Halloween-kostymer ninjaen og det er Pennywise fra filmen IT som ligger på topp. Den diabolske klovnen fra Stephen King sin novelle som hadde premiere på en nyinnspilling for noen uker siden. Kjenner du til de to variantene av dette kostymet?

Topp 3 mest populære kostymer de siste 5 årene

Men hvis du er på jakt etter kostymeideer til denne Halloween, ønsker du kanskje å vite hvilke som har markert en trend over de siste årene.

Filmer og TV-premierer og skremmende karakterer har vært de mest populære for noen år siden, men… Det har ikke alltid vært slik. For eksempel, i 2016, var det oppblåsbare T-Rex kostymet et av de mest solgte på Halloween. Husker du det?

For 2019 har vi noen ideer om hvilke kostymer som vil markere en Halloween-trend. Og det starter med en J fra Joker. Filmen hadde nettopp premiere, og den ser allerede ut til å bli en stor suksess. Vil Joaquin Phoenix innta Heath Ledgers beste Joker-posisjon?

Men Joker er ikke bare den eneste klovnen som havner på vår liste. Pennywise er igjen en av våre favoritter (til tross for spøkene, er det ingen Halloween-fest uten minst en morderisk klovn).

Og hvis din spesialitet er sminke trenger du ikke lete lenger! Den Meksikanske, De Dødes Dag Catrina er kostymet du burde velge til Halloween. Enten hennes feminine versjon eller hennes maskuline. Du vil helt sikkert bli lagt merke til uansett!

Mest populære temaer: voksne vs barn

Selv om det er noen temaer for alle aldre som ofte er en suksess på Halloween, som zombier, hekser og vampyrer, har barn og voksne forskjellige smak. Derfor skrev vi dette sammendraget over temaene som tiltrekker barn og voksne.

I Norge pleier barna å foretrekke skrekkrelaterte kostymer, som zombier og vampyrer, selv om deres favorittkarakter uten tvil er Harry Potter. Imidlertid er trollmann- og heksekostymer og fargerike dresser, som de fra Opposuits, blant favorittene til voksne.

Mest populære temaer til kjæledyr

Men Halloween-kostymer er ikke kun for mennesker; kjæledyrene kan også være med. Hvert år er det mer og mer populært å se kjæledyr (i hovedsak hunder og katter) utkledd i originale kostymer for å feire denne spesielle høytiden med deres eiere, og sånn skal det være, fordi kjæledyr er også en del av familien. Hvordan kan du gå glipp av denne sjansen til å kle deg ut med dine familiemedlemmer, katter og hunder inkludert?

Dette er kostymer til hunder og katter som var populære forrige Halloween: superhelter, vampyrer og Star Wars er typiske favoritter til våre firbeinte venner.

I Norge har kjæledyrene våre en blandet smak, og de liker å kle seg ut som Darth Vader eller T-Rex, på samme måte som de ville ønsker å være en regnbue-enhjørning.

Hvis gjetningen vår for beste kostyme til “mennesker” inkluderte Jokeren… kan ikke gjetningen vår til kjæledyr være noe annerledes.

Hva bruker man i snitt på Halloween

Og selv om å kle seg ut og dekorere huset til Halloween er noe veldig morsomt og underholdende, er det ingen tvil om at det medfører noen økonomiske utgifter.

Vi har laget en kort oppsummering som viser de gjennomsnittlige utgiftene fra forrige Halloween i vårt land.

Hvis du er helt sikker på at du ønsker å feire Halloween, men du ønsker å gjør det på en økonomisk og hjemmelaget måte, da vil du finne en rekke forslag på Funidelia over rimelige kostymer, som er perfekt for en skremmende natt uten at du sprekker budsjettet.

De mest populære sminketemaene til Halloween

Sminke er en av nøkkelelementene i ethvert kostyme, enda mer i Halloween-kostymer som krever blod, arr og blemmer, for å gjøre dem mer realistiske og skremmende.

Hvit og svart maling, falskt blod og flytende latex for å lage dine egne sår er bare noen av de grunnleggende elementene som enhver Halloween-sminke trenger, men avhengig av hvordan kostymet ditt er, trenger du kanskje litt annet tilbehør.

Her inne viser vi deg et sammendrag av Halloween-sminketrendene i hele Europa:

Som vi allerede har sagt, er en av våre foreslåtte trender denne Halloween, å kle seg ut som Catrina, også kjent som De Dødes Dag. Derfor har vi laget en enkel sminkeguide for den meksikanske hodeskallen som helt sikkert vil være til hjelp for deg.

På en annen side, hvis du liker zombier og de levende døde, vil du behøve falsk blod, flytende latex for sårene og noen proteser for å få et råtnende utseende. I denne guiden om zombiesminke viser vi deg et steg for steg om hvordan du gjør det.

Og hvis du foretrekker å kle deg ut som et skjelett, er den svarte og hvite sminken svaret ditt. Et par store, svarte falske øyne og litt arbeid rundt munnen vil være nok, og ikke glem tennene og kjeven også. Vi håper du synes denne guiden var nyttig.

Mest populære Halloween-masker

Men hvis dine sminkeferdigheter ikke er de beste og du ikke helt får til Halloween-utseende du ønsker å oppnå, ikke bekymre deg, en Halloween-maske er det du trenger.

Latex, vinyl, Venetiansk lignende maske og øyenskygge… men realisme er viktigst. Morderen, hovedpersoner i skrekkfilmer, som blant annet Michael Myers, Pennywise, Billy de Saw eller Jason er noen av de foretrukne maskene i Europa, men også zombier (inkludert vektene fra Game of Thrones) og, selvfølgelig, den nå-ikoniske Dali-masken.

Har du allerede sett dem?

Mest populære Halloween-dekorasjoner

Men hvis det er noe som virkelig får oss til å føle det som om vi befinner oss i heksenes tid, så er det Halloween-dekorasjonen. Butikkene, husene og til og med gatene er pyntet med gresskar, spindelvev, flaggermus og plastedderkopper… Alt er satt opp på den mest originale måten for å feire Halloween!

Skjeletter, zombier og gresskar er blant de mest populære temaene av europeere for pynting av hus til Halloween, men de liker også edderkopper, hekser og spøkelser.

På dette bildet kan du bli kjent med hvilke europeiske land som pynter mest denne tiden av året. Du vil bli sjokkert!

Det er mange måter å dekorere din fest til Halloween, de forskjellige temaene du kan dekorere med er avhengig av hvilken type fest du ønsker å arrangere.

Hvis du foretrekker en mer tradisjonell stil, så anbefaler vi å dekorere med gresskar og spindelvev som hovedelementene i dekorasjonen, selv om du også kan inkludere noen få skjeletter og hodeskaller. Det hele trenger å være svart og oransje, og du kan til og med legge til en banner som lyser i mørket for å gi det hele et mer skremmende utseende.

Men hvis du ønsker en virkelig stilig fest, kan du bruke svart og gull som hovedfargene i dekorasjonen, akkurat som det er gjort her:

Hvis du er en av dem som liker et hurtig besøk på gravplassen under Halloween, er skjeletter og hodeskaller et must i husets Halloween-dekorasjon.

Hvis du foretrekker hodeskaller, men liker best dem fra De Dødes Dag, så har vi flere fargerike dekorasjoner, med Catrinas og blomsterkjeder, som ligner på den visuelle stilen til Disneys Coco.

Hvis det du virkelig liker under Halloween er den «zombie-apokalyptiske verdenen» og de levende døde, vil falsk blod og amputerte lemmer være ditt beste valg for å oppnå en skremmende Halloween-dekorasjon.

Og for dere som elsker skrekkfilmer, seriemordere og klassiske, skumle filmkarakterer som Jason eller Freddy Krueger, så har vi også et sted for deg i denne seksjonen med Halloween-dekorasjoner.

Dårlige tenner etter Trick or Treat? Tips for å ta bedre vare på tennene under Halloween

Hvis du liker å gå «knask eller knep» på Halloween for å få tak i godteri og søtsaker, vær forsiktig! Fordi hull i tennene er den virkelige fienden på Halloween. Både barn og voksne senker forsvaret på denne høytiden, når det faktisk er slik at Halloween er en av nettene der folk spiser mest godteri i løpet av hele året!

Her en noen råd for å ta vare på tennene dine som du burde tenke på under Halloween. Ta notater!

🍬 Spis godteri etter måltider, spyttet du produserer når du spiser hjelper med å rengjøre munnen for bakterier.

🍭 Unngå harde og klebrig karameller fordi de forblir i munnen i lengre perioder, og dette øker risikoen for hull.

🍬 Velg dine favoritt søtsaker til Halloween og ta vare på resten for spesielle anledninger.

🍭 Ved å drikke 1,5 til 2 liter vann hver dag vil du i stor grad redusere risikoen for hull (ikke bare på Halloween, men hver dag).

🍬 Ikke drikk søte drikker siden de ikke er anbefalt for både tennene dine og kostholdet ditt.

🍭 Å tygge sukkerfri tyggegummi etter å ha spist forhindrer risikoen for hull.

🍬 Børst alltid tennene dine etter et måltid og husk tanntråd på stedene børsten ikke når.

🍭 Halloween godteri og søtsaker er morsomt, men frukt er mye sunnere og like søtt.

🍬 Kalsium styrker og beskytter tennene dine, og det hjelper også med å redusere risikoen for å få hull.

🍭 Ikke glem å besøke tannlegen din minst en gang i året.

Hvis du allikevel bestemmer deg for å spise opp alt godteriet ditt neste Halloween, er dette noen tips for å gjøre det på tryggest mulig måte for tennene dine:

🧛 Velg sjokolade fremfor annen type godteri, fordi det er enkelt å rengjøre etter den og det er dessuten mindre sukker desto mer sjokolade det er i den.

🧟 Klissete og harde søtsaker og karameller er det verste av dem alle. De blir liggende lenge i munnen din, og øker risikoen for å få hull øker på grunn av dem. Harde godterier kan også knekke en tann hvis du ikke er forsiktig.

🧛 Selv om smaken på bittersøte godterier kan være god, kan disse sure godteriene svekke tennene dine og øke risikoen for hull.

🧟 Popcorn er vanskelig å rengjøre etter, så husk å pusse godt og bruke tanntråd rett etter at du er ferdig med å spise det.

Med disse praktiske tipsene håper vi at du kan nyte Halloween uten å måtte bekymre deg for tannpine dagen derpå.

Horror is fun!

Ved å kle deg ut som den du ønsker, arrangere en fest hjemme eller gå til den vanlige baren … vi vil at neste Halloween skal være en natt du kommer til å huske. Så husk at skrekk også har sin morsomme side!

Metodikk

For utdyping av informasjonen som ble fremhevet i denne artikkelen, har vi brukt data fra Funidelias salg i oktober 2018 i flere europeiske land.